• Una dintre cele mai importante fabrici care mai functioneaza in industria din Iasi a intrat in procedura de executare silita • Compania cu capital rusesc a apelat la un evaluator autorizat care va inventaria patrimoniul companiei estimat in urma cu circa doi ani la peste 100 milioane lei • Declinul producatorului iesean de tevi metalice s-a facut in conditii suspecte, dupa ce patronii rusi nu si-au mai respectat platile catre partenerii de afaceri si au vandut masiv din materia prima aflata pe stoc • Peste 200 de ieseni sunt pe punctul de a-si pierde locurile de munca odata cu inchiderea fabricii din Zona Industriala a Iasului

 


Nimic nu mai poate salva producatorul iesean de tevi metalice Technosteel LBR, cunoscuta fabrica industriala aparuta dupa privatizarea uzinei Tepro SA. Bancile care au acordat credite companiei cu capital rusesc au cerut demararea procedeului de executare silita si a fost contractat un evaluator care va inventaria bunurile aflate in patrimoniul firmei. 

Astfel, Neoconsult Valuation SRL a fost desemnata sa faca inventarierea bunurilor aflate in Calea Chisinaului nr. 123 din Iasi, contractul pentru aceasta procedura fiind incheiat pentru suma de 9.800 euro, plus TVA. Demersul a fost aprobat de cei mai importanti creditori ai Technosteel LBR Iasi, si anume NBG Bank Malta Limited, Sapico Chemical Intrnational SRL, Banca Transilvania SA, precum si de Banca Romaneasca SA. 
 


In momentul de fata, datoriile totale ale producatorului industrial se ridica la 108.714.305 lei, iar solicitarea inventarierii patrimoniului Technosteel LBR vine contrar celor solicitate de conducerea companiei, care si-a aratat intentia de a reorganiza activitatea pe baza unui plan, lucru care nu s-a intamplat insa.
 


Technosteel LBR a avut un parcurs cu atipic pentru o companie care urmeaza sa se inchida. In 2014, societatea a avut o cifra de afaceri de 147 milioane lei si un profit de 328 mii lei. Apoi, in anul 2015, datele financiare arata o cifra de afaceri de 82 milioane lei si un profit de 822 mii lei. Practic, cu toate ca cifra de afaceri aproape ca s-a injumatatit in decursul unui singur an, compania a inregistrat un profit de aproape trei ori mai mare in acelasi interval de timp. 

Exact in aceasta perioada cu profituri aproape triplate, mai precis in primavara anului 2015, o parte dintre asociatii Technosteel LBR infiinteaza o alta companie, si anume Steeltech Invest SRL Iasi, a carui obiect de activitate este comertul cu metalele si minereurile feroase, adica exact materia prima si produsele folosite in productia din cadrul Technosteel LBR. Steeltech Invest SRL Iasi a fost infiintata initial de Adrian Gavrila si David Segal, dupa care in companie a intrat si Sergei Zonenko. 

 


Mai multe firme din Romania au acuzat producatorul de tevi metalice din Iasi de faptul ca nu si-a achitat datoriile catre firmele colaboratoare. Compania Alexiana Group SRL a solicitat insolventa Technosteel LBR, pe motiv ca a intarziat o plata de 32.536 lei. Aceasta nu este prima situatie de acest gen, pe langa datoriile de 32.536 inregistrate catre Alexiana Group SRL, compania Technosteel LBR are probleme asemanatoare si cu alti parteneri de afaceri, carora nu le-a achitat la timp debitele. Producatorul de tevi din Calea Chisinaului a fost actionat in justitie pentru debite neachitate de catre firma IB Cargo SRL, pentru suma de 22.508 lei.

Magistratii de la Tribunalul Iasi au dat castig de cauza firmei de transporturi, obligand Technosteel LBR sa plateasca contravaloarea serviciilor de transport rutier executate, asta conform unor facturi emise în perioada 25 septembrie 2015 – 31 decembrie 2015. O situatie similara s-a petrecut si in relatiile comerciale cu firma Andro Ely Spedition SRL care a dat in judecata Technosteel LBR SRL, care asteapta decizia finala a instantei pentru a-si recupera banii. 
 


In spatele companiei se afla mai multi afaceristi rusi, in frunte cu Sergei Zonenko, evreu de origine rusa, David Segal, cetatean basarabean, impreuna cu romanii Sabin Radu si Adrian Gavrila. 
 


Firma ieseana a fost infiintata la scurt timp dupa asasinarea lui Virgil Sahleanu, celebrul lider de sindicat de la Tepro SA. Numarul mediu al angajatilor in cadrul firmei a fost de 200 in fiecare an. Istoria grupului de firme Technosteel incepe in 1991, cand a fost infiintata prima entitate a holdingului, avand domeniul de activitate produsele metalurgice si laminate. Pe parcursul anilor au aparut Technosteel Dusseldorf – Germania si Technosteel Friburg – Elvetia, iar relatia cu diversi parteneri din Rusia, precum si studierea pietei metalurgice este realizata de firma Technosteel Ural, din Magnitogorsk – Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here