De Paste, la romani, pe langa mersul la biserica si prepararea produselor din carne de miel sau coacerea cozonacului, printre traditiile de baza se afla si ciocnitul oualor. Oul este asociat in general creatiei, iar oul de Pasti il simbolieaza pe Iisus in mormant. Coaja oului este piatra mormantului din care Iisus a iesit inviind, iar ciocnirea oualor semnifica deschiderea Sfantului Mormant si invierea.

„Semnificatia adevarata o oualor de Paşte este aceasta a oualor roşii, care amintesc de sangele lui Hristos, sange cu care, iata, noi ne impartaşim. Şi ciocnirea oualor, in care noi salutam cu Hristos a inviat!  si Adevarat a inviat!, semnifica deschiderea mormantului din care a inviat Hristos”, explica preotul Marian Vatamanescu, citat de digi24.

Potrivit tradiţiei, Maica Domnului, care venise sa-şi planga fiul rastignit, a aşezat langa cruce un coş cu oua. Acestea s-au inroşit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. De atunci, in amintirea rastignirii, femeile vopsesc oua in preajma Paştelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here