Angajatii Departamentului de Stat al SUA au primit instructiuni sa gaseasca solutii de a reduce cu pana la 50% fondurile alocate programelor Organizatiei Natiunilor Unite, semnaland o distantare a administratiei americane fata de misiunile derulate sub egida forului international, precum cele de mentinere a pacii, de vaccinare a copiilor, de monitorizare a programelor nucleare si de promovare a negocierilor de pace, potrivit publicatiei Foreign Policy, care citeaza surse concordante, preluate de agerpres.ro. 

Solicitarea de a lua astfel de masuri caracterizate drept „draconice” de sursa citata intervine in contextul in care Casa Alba va publica joi propunerea de buget pentru 2018.

Proiectul ar include reduceri de pana la 37% ale cheltuielilor alocate Departamentului de Stat, Agentiei Americane pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si altor programe de asistenta, inclusiv din cadrul ONU.

Suma anuala pe care SUA o aloca ONU este de 10 miliarde de dolari.

Foreign Policy noteaza ca nu este clar, deocamdata, in ce masura reducerea drastica a fondurilor catre ONU dorita de administratia Trump se va reflecta in proiectul de buget pentru 2018, document pregatit de biroul pentru Buget si Administratie al Casei Albe. O varianta ar fi ca reducerile sa fie etapizate pe durata urmatorilor trei ani.

O sursa oficiala apropiata administratiei americane a afirmat ca seful diplomatiei SUA, Rex Tillerson, a primit unda verde pentru a decide cum va administra reducerea fondurilor.

Mai multi diplomati americani i-au avertizat deja pe colegii din cadrul ONU ca este cazul „sa se astepte la o restrangere de amploare a sprijinului financiar” acordat de SUA forului international, a indicat pentru Foreign Policy un diplomat european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here